Magyarország legszebb birtoka 2018 Ökotudatos szálláshely Elektromos autó töltőpont Covid elővigyázatosság

A dió csodái

Mielőtt megvásároltuk ezt a területet, még mi is csak úgy tekintettünk a dióra, mint egy hűs árnyékot és finom termést adó fára. Azóta a szerelmesei és fanatikusai lettünk, akiknek az életében nagyon fontos szerepet játszik – hűsít, táplál, eltart, gyógyít, megvéd, gyönyörködtet, jövőt biztosít. Küldetésünkké vált, hogy minél több emberrel megismertessük ennek a csodálatos növénynek a sokszínűségét és átadjuk a dió iránti szeretetünket, tiszteletünket és megpróbáljuk visszaadni régi fényét. Pillanatnyilag 220 diófánk van a Dióligetben, de ezt szeretnénk a jövőben nagymértékben növelni. A diót hallva egy fajta növény jelenik meg a szemünk előtt ehhez képest szerte a világban több mint 400 diófajta létezik, ebből Magyarországon kb.100 fajta lelhető fel. Hazánkban a legnagyobb területen a Milotai 10-et termesztik, 1200 ha-on. A második helyezett a magoncokból, valamint a csehszlovák és moldáv import fajtákból álló 900 ha-os vegyes csapat. Harmadik, 700 ha-ral az Alsószentiváni 117, negyedik 250 ha-ral a Tiszacsécsi 83. A többi hazai fajta összesen 100 ha-t tesz ki. A diófa metszést, trágyázást és sok vizet igényel (hiányában öntözni kell) – ezért is nő olyan hatalmasra lápos területeken, illetve patakparton és tavak közelében. Sok kártevője van, ezért nagy gazdaságokban többször is permetezik, de mi már csak az alatta legelésző birkák miatt is, és hogy a levelének egy részét is feldolgozzuk, öko gazdálkodást folytatunk.

Mi az érték a dióban?

A gyökerén kívül az összes része hasznosítható és gyógyító erejű- dióbél, diólevél, kéreg, zölddió, diókopács, elválasztó fal. Előtte tisztázzunk egy dolgot ami sokak számára zavaró. A dió egyes részeiben található hatóanyagok (leginkább Juglon) az élőlények egész sorára mérgező, élettevékenységet gátló hatással vannak. Nemcsak a diófa alatt növő növények túlnyomó részére, hanem rovarokra, férgekre, gombákra, még baktériumokra is. De melegvérű élőlényekre, emberre nem! Ezért igaz az ismert mondás, hogy a diófa az ember legnagyobb barátja, mert ha elfogadjuk a diófát barátunknak, és gondozzuk, kártevőit pusztítjuk, akkor segítségünket ugyanolyan módon hálálja meg, rengeteg gomba, rovar, féreg, baktérium fertőzésétől tud minket megszabadítani. Mintegy szimbiózis alakult ki a diófa és az ember között.

1. Dióbél

A dióbélnek magas az energiatartalma A dióbél tartalmazza a legtöbb, az emberi szervezet számára hasznosítható és egészséges olajat Vérnyomás, koleszterinszint és vércukorszint csökkentő A dióbél fehérjéinek összetétele nagyon kedvező Vitamintartalma a. C-vitamin (napi 5 dió fedezi egy ember szükségletét) b. B1; B6-idegrendszert erősítő c. A d. E-antioxidáns hatású-rákmegelőző e. Folsav-vérszegénység ellen Ásványi anyag tartalma- a. Kálium b. Foszfor-javítja a memóriát c. Magnézium-stresszoldó d. Kálcium-csont és fogerősítő e. Szelén A nemi vágyat és képességet is növeli diobel

2. Diófalevél

Alkalmazási mód: tea, főzet, oldat, fürdő, borogatás,szájvíz, gargalizálószer, beöntő vagy hüvelyöblítő. Mindnek az alapja a diólevél hatóanyagainak főzéssel, áztatással való kinyerése. Javallott felhasználás: Emésztési zavarok (tea) Vértisztítás (tea) Csontritkulás (tea) Homlok, Orr,Fül és Arcüreggyulladás (teát orrüregben tartani, gargalizálni, kortyolgatn, leszürt levelet dunsztkötésben a fájó részre rakni) Bőrbetegségek, gombás fertőzések, fekély, ekcéma (lemosó) Pattanások (lemosó) Szájpenész (szájvíz) Fogínygyulladás (szájvíz) Torok, mandulagyulladás (gargalizálni) Fejkoszmó (lemosó) Fejtetü, rüh (lemosó) Bolha (diólevél az állat fekhelyén) Pajzsmirigy alul-felülműködés (tea- fennmaradó diólevelet dunsztkötésben éjszakára a nyakra kötni) Vércukorszint csökkentés (tea) Fertőtlenítés, baktériumölés (lemosó) Bélféreg (tea) Sebek gyógyulásának meggyorsítására (lemosó) Lábizzadásra (lábfürdő) Aranyér (ülőfürdő) A hüvely bántalmaira-fehérfolyás (ülőfürdő, hüvelyöblítő) Ciszta/mióma a petefészken (tea+hüvelyöblítő+fennmaradó levelet hasra tenni és átkötni)

3. Zölddió

C-vitamin tartalma 9X nagyobb, mint a csipkebogyónak A zöld dióból készített dióbor és diópálinka nemcsak étvágyjavító, hanem meghűlésre, gyomor- és bélhurutra, torokgyulladásra is jó.

4. Diófa-kéreg

Hasonló hatása van, mint a diólevélnek

5. Diókopáncs (dióburok)

A diókopáncsban a diófa hatóanyagai koncentráltan találhatók. Külsőleg és belsőleg egyaránt hatékony a sebek begyógyításában.

6. Válaszfal

Szívgyógyszer Dió a gasztronómiában Először mi is csak a dióbelet ismertük, amit elsősorban süteményekbe lehet tenni, de ezzel kapcsolatban is óriási meglepetések értek minket. Igyekszünk minél több felhasználási formáját felfedezni, kísérletezni vele és természetesen a vendégeinkkel is megkóstoltatni, illetve akár együtt velük elkészíteni. Pár példa arra, hogy eddig milyen termékeket készítettünk: Zöld dió befőtt Diólekvár Diópesto Dióolaj Dióbarka bor Zöld dió pálinka Pácolt zölddió
Őszintén reméljük, hogy ez a kis összefoglaló kedvet csinált ahhoz, hogy aki teheti, ültessen a környezetébe minimum 1 diófát, mert rengeteg örömet fog okozni.
Dióliget rajz